SÜT NASIL PASTÖRİZE EDİLİR?

pastorize-etme-teknigi

SÜT NASIL PASTÖRİZE EDİLİR?

Sütü hepimiz bildiğimiz yöntemle pastörize ederiz. Doğru yaptığımızı mikropları bu şekilde öldürdüğümüzü düşünürüz. Ama maalesef yanlış yapıyoruz. Sütçüden aldığımız çiğ sütü ocakta kaynatıp soğutmak doğru değildir. Doğrudur ama yanlış yöntemdir. Kaynatarak sütü pastörize ederken zararlı mikropları yok ederken yararlı bakterileri de yok ediyoruz. Besin değeri düşük süt elde ederiz. Peki süt nasıl pastörize edilir?

Süt doğru şekilde nasıl pastörize edilir?

Eğer çocuğunuz varsa ve ona süt içiriyorsanız yada sık süt tüketiyorsanız evinizde muhakkak bir süt termometresi bulunsun. Çok pahalı bir şey değildir. Sadece süt pastörize ederken değil birçok tarifte de işimize yarayacaktır. O yüzden bir köşede bulunsun. Birçok mayalama işleminde doğru derece ile ilerlemek lazım, yoksa kıvam tutturamıyoruz.

Sütü pastörize ederken Emaye veya çelik tencereyi tercih etmelisiniz. Ben emaye tencere kullanıyorum. 5 lt emaye tencereyi İnternet’ten çok uygun fiyata bulabilirsiniz. Sütü tencereye koymadan önce su ile çalkalayın. Bu işlem sütün dibini tutmasını engelleyecektir. Çalkaladıktan sonra sütü tencereye aktarın ve orta ateşte sütü kaynatmaya başlayın. Sütün ısısı 35-40°C geldiğinde altını kısın ve ara sıra karıştırarak ısıtmaya devam edin.

Doğru pastörize ısısı 65-75°C derece arasındadır. Ben genelde 65-70 °C ‘de pastörize ediyorum. 65°C geldiğinde 1-1,5 dakika daha ocağı açık tutuyorum sonra kapatıyorum. Yaklaşık 1 dakika bu şekilde bekliyor.

1 dakika sonra ocaktan tencereyi alıp önceden su doldurduğum ve birazda buz attığım lavaboda 5°C düşene kadar bekletiyorum.

Unutmayın ki süt pastörize edildikten sonra kısa sürede tüketilmesi gerekiyor.

Benmari usulü’de süt pastörize edebilirsiniz ama biraz zahmetlidir. Hele kaynattığınız miktar yüksekse zamanınızı alacaktır. En uygun olanı ısıtarak pastörize etmektir.

Günde 1 bardak süt içtiğimizde 7 gram süt yağı, 7 gram kaliteli (Kazein) proteini, 9 gram kaliteli süt şekeri, 1,5 gram kalsiyum, fosfor ve çeşitli vitamin ve mineralleri vücudumuza almış oluruz. Bu değerlerden tam faydalanmak istiyorsak sütü doğru şekilde pastörize edelim.

Please wait...
Categories: Genel bilgi Sağlık

11 comments

  1. Pınar Çakmak said on Nisan 30, 2021 Yanıtla

    Merhaba , biz hep sütü kaynattık. Annanem, annem, ben 3 nesildir kaynatıyoruz soğuması içinde sadece bekletiyoruz. Bu 75 derece beni korkutuyor. Kaç gün dayanıyor peki bu şekilde pastörize edilen süt.?

    1. kerimkul said on Nisan 30, 2021 Yanıtla

      Merhabalar Pınar hanım, kesinlikle haklısınız. Sizi çok iyi anlıyorum, açıkçası alışması zaman alıyor hatta bazen benim bile içime şüphe düşmüyor değil. Ama bu konuda çok makale ve yabancı yemek okullarının çalışmalarını okudum. Doğru olan kaynatmadan yapılan teknik, kaynatarak tabi ki pastörize oluyor ama içerisinde ki yararlı maddelerde gidiyor. Sütlü tariflerde dikkat edin, yabancılar sürekli süt termometresi kullanıyorlar. Doğru pastörizeyi yapmak için. Muhafazasında bir değişiklik olmuyor, dayanıklılık yine aynı.

  2. Ceyda said on Şubat 4, 2021 Yanıtla

    Merhaba şahane bilgiydi benim için teşekkür ederim.Termometrem 20’den başlıyor . 20 c sonrası buzdolabına koydum (5 c ayarlı ) arada açıp kepçe ile havalandırma yaptım . Başarılı oldum mu merak ediyorum .

    1. kerimkul said on Şubat 4, 2021 Yanıtla

      Rica ederim Ceyda hanım sorunuz olursa aklınıza takılan bir şey olursa istediğiniz zaman sorabilirsiniz

  3. Aytekin polat said on Ekim 12, 2020 Yanıtla

    Yogurt yapmak icin 70 derece isittigimiz sutu 45 dereceye ondirdikten sonra mayalarsak pastorize etmemismi oluruz?

    1. kerimkul said on Ekim 12, 2020 Yanıtla

      Merhabalar Aytekin bey,geçmiş dönemlerde benimde ikileme düştüğüm ve aklıma takılan bir durumdu. Daha sonra bu konu hakkında yurtdışındaki sitelerde de araştırma yaptığımda kafamdaki soru işareti kalkmış oldu. Sütü ısıttıktan sonra önemli olan diğer husus soğutması, sütü normal kenara koyup ısıtmak yerine daha önceden hazırladığımız soğuk su veya buzlu soğuk su dolu kaba koyarak bir anda soğutmak gerekiyor. Bu ani ısı kaybında ölmeyen veya ısıya dayanıklı bakterileri şoklayarak ölmeleri sağlanıyor. Şoklayarak soğuduktan sonra tekrar 45C’ye ılıtıp yoğurt veya kefirimizi mayalayabiliriz.

  4. Sinem said on Temmuz 30, 2020 Yanıtla

    Peki yoğurt yapmak için 4 dereceye soğuttuktan sonra tekrar mayalama sıcaklığına isitmamiz mı gerekiyor? Doğrusu bu mudur?

    1. kerimkul said on Temmuz 30, 2020 Yanıtla

      Merhabalar Sinem Hanım, evet doğru olanı bu şekilde, Ben çiğ süt aldığımda kaynattıktan sonra , lavabonun giderinin kapatıyorum. tencerenin yarısı kadar su dolduruyorum ve buz koyuyorum. Pastörize ısısına geldikten sonra tencereyi alıp hazırladığım suya koyup şoklamayla soğutuyorum. Soğuduktan sonra biraz dinlendiriyorum biraz dediğim 3-4 saat, oluşan kaymağı alıp saklıyorum. Eğer yoğurt yapacaksam mayalama ısısına kadar ısıtıp mayalıyorum.

      1. Sinem said on Temmuz 30, 2020 Yanıtla

        Kaynattıktan sonra demişsiniz ama pastorizasyon için 65-70 dereceye getiriyorum diye yazmıştınız. Özür dilerim vaktinizi alıyorum ama öğrenmek adına soruyorum. ? yoğurt mayalamak için kaynatma işlemine mi tabi tutmak gerekiyor pastörizasyon ile olmuyor mu yani

        1. kerimkul said on Temmuz 30, 2020 Yanıtla

          Kaynatmak derken pastörizasyon ısısını kastetmiştim yani 65-70 C. Zaten Fokur fokur kaynatmak doğru pastörizasyon işlemi değildir. Çiğ sütten yoğurt yapacaksanız adımlarını şöyle sıralayabiliriz.

          1-Çiğ sütü tercihen emaye veya çelik derecede makalede anlatıldığı şekilde pastörize ederiz.
          2- Süt tamamen soğuduktan sonra yoğurt mayalamak için en fazla 40-45C kadar ısıtırız. Dereceniz yoksa parmağınızla dokunduğunuzda yakmıyorsa uygun ısıdadır.
          Uygun sıcaklığa geldiğinde mayalama işlemini yapabilirsiniz.

  5. kerimkul said on Ocak 7, 2019 Yanıtla

    Doğru şekilde pastörize ettiğiniz sütün tadının daha iyi olmasını istiyorsanız. Pastörizasyondan sonra buz banyosu yaptırın ısının serbest kalması için karıştırın, soğuk su kullanacaksanız ısındıkça soğuk suyla değiştirin.

    Eğer 4 saat içerisinde sütünüz 4.4ºC ulaşmazsa bakterilerden arınmamıştır. Tekrar pastörize edin ve daha hızlı soğutun.

    Not: 4 Saat gözünüzü korkutmasın, eğer doğru pastörize ettiyseniz buz ile soğutma işlemi yapacaksanız 1 saate kadar 4.4ºC ye ulaşabilir. Burada önemli olan zahmetinden çok çocuklarınıza vitamin değerlerini kaybetmeden bakterilerden arındırılmış süt ve süt ürünleri elde etmek

Bir yanıt yazın

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*