FIRININIZI ANLAMA KILAVUZU

firininizi-anlama

FIRININIZI ANLAMA KILAVUZU

Fırınınızı Anlama Kılavuzu, mükemmel bir pasta, ekmek, poğaça pişirmek için fırınınızın dilinden anlamak çok önemli, tarif deniyorsunuz bütün adımları özenle uyguladınız, ölçeklere gramına kadar dikkat ettiniz, güzelce yoğurdunuz veya karıştırdınız kalıbınıza yerleştirdiniz ve pişmesi için fırına yerleştirdiniz. Pişme işlemi sırasında bir bakıyorsunuz kekiniz kabarmıyor, aniden çatlıyor sonra bir bakıyorsunuz bir, iki derken çatlaklar durmuyor. Tıpkı bir çiçek gibi açıyor. Sonra yavaş yavaş çöküyor. Sonuç hüsran, oysaki tarifi okurken ne hevesle yapmıştınız. Tarifteki resmin yanına bile yaklaşamadınız.

EN ÖNEMLİ ETKEN FIRIN

Eminim bu ve benzeri fırın sorunlarıyla hepimiz muhakkak karşılaşmışızdır. Bu konuyla ilgili takipçilerimden mesajlarda alıyorum. Şunu iyice bilmek gerekiyor. Fırın mutfağımızın en önemli ekipmanı, o yüzden dilinden çok iyi anlamamız gerekiyor. Ne kadar zamanda ısındığını, fanlı ve fansız pişirmesini öğrenmemiz lazım. Fırınınızı çok kullanıyorsanız ısı kontrolü için temassız kızılötesi termometre temin etmenizi tavsiye ederim.

BASİT BİR TEST YAPIN

Basit bir test yapın. Fırınınızın tel rafının üzerini dilimlediğiniz ekmek dilimlerini yerleştirin ve orta rafa koyun.  175°C ’de birkaç dakika pişirin. Sonra ekmekleri çıkarın. Ekmeklerin üzerine bakarak fırınınızda ki ısı dağılımını görebilirsiniz. Her yer eşit kızarmışsa fırınınız güzel pişiriyordur. Eğer altları daha çok kızarmışsa alt taraf üste göre daha fazla pişiriyordur.  Fazla kızarmış ekmeğin olduğu yer varsa sorunlu yer orasıdır. Mümkünse fırınınızı kullanırken bu bölgeye koymayın diğer yerlerde pişirmeye dikkat edin.

FIRINI TANIMAYA BAŞLAMA

Eğer fırın yemekleri yapıyorsanız ara sıra karıştırarak eşit pişmesini sağlayınız.  

Pişirme kabını veya hamur işlerini fırına yerleştirmeden önce en az 10-15 dakika önceden ısıtın. Ön ısıtma yapmadan kalıbınızı yerleştirirseniz, ayarladığınız ısıya gelene kadar malzemeniz hafiften pişmeye başlayacaktır. Üzerinde ince bir dış kabuk pişerken ortasında bir değişiklik olmayacaktır. Pişirme süresi sonunda yine aynı şekilde üstü sert bir kabuk gibi pişecek içi pişmeyecektir. 

Birde yumurta çırpmayı içeren tariflerde malzemeyi çok bekletmeyin çünkü bekledikçe hava kabarcıkları artacak buda kabarmasını engelleyecektir. 

Mecbur kalmadığınız sürece kalıbınızı hep fırının orta rafına yerleştirin. Kalıbınız büyük ve uzunsa fırının merkezinde olacak şekilde konumlandırın. Bunun için 1-2 seviye indirmeniz gerekebilir. 

Daima alt-üst modunda yani ısıyı eşit miktarda dağılmasını sağlayan modda pişirin.

HER FIRININ HUYU FARKLIDIR

Fırından fırına farklılık gösteren durumları başlıca şöyle sıralayabilirim. 

Yanlış sıcaklık: Fırının içindeki ısı sizin kontrol düğmesi üzerinde gösterilen sıcaklıktan daha yüksek veya daha düşük olabilir. Bunu en güzel kızılötesi ısı ölçerlerle yapabiliriz.  

Alt ve Üst ısı eşit olarak dağılmamıştır: Fırının üst tarafı alt taraftan sıcak olabilir veya bunun tam tersi. 

Isı fırın içinde eşit olarak dağılmaz: Bazı noktalar (fırın köşeleri gibi) diğer bölgelerden daha sıcak olabilir. 

Yukarıdaki nedenlerden ötürü, Pişirmenin temel kavramını kavramanın yanı sıra fırınınızın kalibrasyonunu özellikle de işlevsel problemlerini anlamak önemlidir. Böylece pişirme sıcaklığını, süresini ve uygun rafı ayarlayabilirsiniz. Sıcaklığın sabit ve uygun şekilde ayarlanması kekin düzgün bir şekilde pişmesini ve kabarmasını sağlayacaktır. 

ISI YÜKSEKSE KEKİNİZ ÇOK HIZLI BİR ŞEKİLDE KABARACAKTIR.

Fırın sıcaklığınız veya üst ısı çok yüksekse; Kekiniz çok hızlı bir şekilde kabaracaktır. Özellikle sünger veya Şifon kek yapıyorsanız. Kek çok hızlı kabarırsa iç dokusu zayıf olur, zayıf olan doku büyük olasılıkla pişerken sağa doğru çöker ya da çıkarıldıktan sonra sönme olur. Hatta çokça duyarız “Pişerken çok güzel kabardı ama çıkarınca kekim söndü” diye. İşte bunu nedeni fırın sıcaklığının yüksek olması ve çabuk kabarması. Isı çok yüksekse Üst kısmı da yanabilir ve sert olur bu şekilde piştiğinde ise merkez kısmı az pişmiş olur.

Kek kabartmanın püf noktalarını merak ediyorsanız tıklayınız.

Tam tersi yani fırının sıcaklığı çok düşükse; İç ısı dağılımının olmaması kekin düzgün bir şekilde kabarmasını önleyecektir.  Isı düşük olduğu için kek açık sarı, kalın ve kuru bir doku olur, buda kabarmasını engelleyecektir. İç doku genel de yoğun ve ıslaktır. Pişirme süresinin az olması kekin çok fazla nem almasıyla az pişmiş olur. Bu nedenle pastayı çıkardıktan sonra nem kekin küçülmesine ve çökmesine ya da tepesinin çökmesine neden olur. Bu sorunla karşı karşıyaysanız ona göre tedbirler alıp çözüm üretebilirsiniz. 

SICAKLIK VE PİŞİRME SÜRESİNİ NASIL AYARLARIM

Fırınlar hakkında en çok sorulan sorular; Sıcaklık ve süreyi nasıl ayarlarım. Eğer ki evde ev yapımı pasta, kek vs. Yapıyorsanız veyahut zevk için bol kek börek yapıyorsanız ilk yapmanız gereken mümkün olan bütçeniz dahilinde en iyi cihaz seti ve takımını satın almak olacaktır. Güzel bir fırın termometresi edinin ben kızılötesi termometreleri tavsiye ediyorum. Isıya yaklaşmadan uzaktan ölçüm yapabiliyorsunuz. 

Her ne kadar ısı ayar düğmesinden ısıyı ayarlasak ta seçmiş olduğumuz ısıdan 8-10° C ye kadar dalgalanma yaşanacaktır. Örneğin 160° C seçtiyseniz gerçek iç sıcaklık 150-170° C arasında dalgalanacaktır. Ama bu tamamen normaldir ve pişirme işlemi üzerinde pek etki etmez. Bu fırının kendi iç ısısını otomatik olarak ayarlamasından kaynaklanıyor. Isıyı bulabilmek için ara ara açılıp kapanıyor. 

Fırınınızda ki sorunları veya “hastalıkları” anlamaya çalışın, buna göre çözümler üretin. 

ÜST VE ALT ISI EŞİT DEĞİLSE

Üst ve alt ısı eşit değilse (biri diğerinden daha sıcaksa), o zaman pişirme kabını fırına yerleştirerek, raf konumunu kaldırarak veya indirerek, kalıbın üst ve alt kısmını etkileyen ısıyı dengeye getirmek için en iyi çözümdür.  

Bu sorunun üstesinden gelmenin bir diğer yolu hem üst hem de alttan ısıtma ile ön ısıtma yapmaktır, ancak pişirme işlemine başlar başlamaz taban sıcaklığına geçin. 

Kek kabarmaya başladığında ve dokusunu oluşturmaya başladığında üst kısmının pişirilmesi ve istenen altın kahverengiye dönmesi için al-üst ısıtmaya geçin. Ama unutmayın bu yöntem sadece ısı eşitsizliği yüksekse uygulanmalıdır. 

Fırınınızın içindeki belli noktalarda ısı farklılıkları varsa (genelde köşeler merkezden daha sıcaktır) pişmesi için gereken zamanın ½ veya 2/3 ü piştikten sonra kalıbı fırın tepsisinde döndürün böylece eşit olarak pişirebileceksiniz. (Kek pişirirken altın kuralı sakın unutmayın ilk 20 dk. fırın kapağı kesinlikle açılmamalı) Ayrıca fırın kapağını hemen açıp döndürüp kapatmanız lazım yoksa fırının içerisindeki ısı aniden düşecektir. O yüzden çabuk olmalısın. 

Fırınınızı anlama kılavuzunu ara sıra okuyun, 

KÜÇÜK FIRINLAR

Küçük fırınlar (40 litreden az hacimli) büyüklere göre daha çabuk ısınır ve pişirirler. (Fırın küçük olduğu için malzemeye yakın mesafede olduğu için). Eğer fırınınız küçükse sıcaklığı tarifteki belirtilen sıcaklıktan daha düşük bir ısıya getirmeniz gerekiyor. 

Ama bu büyük kalıplarda tavsiye edilmez çünkü dış kabuk kısmı merkezden önce sertleşir. Özellikle şifon kekler için yavaş yavaş ve sürekli olarak kabarması için düşük sıcaklık ayarlaması önemlidir. 

KOYU RENKLİ KALIPLAR AÇIK RENKLİLERE GÖRE DAHA ÇABUK PİŞİRİR.

Koyu renkli kalıplar açıklara renklilere göre daha çabuk pişirir. Buda nerEden çıktı diyebilirsiniz. Çünkü koyu renkli kalıplar ısıyı daha hızlı iletir. Kalıbınız koyu renkli ise 5-10°C ısıyı düşürmelisiniz. 

Bir diğer fırınlar ise Mikrodalga ve Halojen fırınlardır. Bu fırınları anlatmak istemiyorum çünkü pasta, ekmek, kek yapmak için tasarlanmamışlardır.  Isı tek yönlü olduğu için malzemeyi eşit pişirmeyecektir. 

Fırınınızı anlama kılavuzu yazısını sık kullananlara ekleyin. İstediğinizde kolay ulaşın. Son söz olarak fırınınızı tanıyın huyunu bilin ve ona göre zaman ve sıcaklığı ayarlayın. Dikkatli bir fırıncı olun, gerekiyorsa zaman ve sıcaklıkta ayarlamalar yapın.

SON NOT

Aklıma son anda geldi kusura bakmayın uzattım ama buda önemli kekinizi Fanlı mod da pişirecekseniz ön ısıtmaya gerek yoktur. Bu modu kek pişirirken çok kullanmayın dışı iyi pişer ama içi daha çiğ kalabilir. 

Sormak istediğiniz bir şey olursa yorumlardan yazabilirsiniz 

Sağlıcakla kalın  

Şifon kek tarifi için tıklayınız

Please wait...

No comments yet, be the first to leave one!

Bir yanıt yazın

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*