HAMUR SIRLAMA TEKNİKLERİ

glaze

HAMUR SIRLAMA TEKNİKLERİ

Hamur sırlama teknikleri ; Pastacılık ayrı bir yetenek, ekmek, hamur işleri apayrı bir yetenek ister. Hamur ile yapılan her tarif pastacılıktan daha zor gelmiştir bana, hamur ‘un fermantasyonu, karıştırılması, yoğurulması, pişirmesi dikkat ve birazda yetenek isteyen bir konu. Hamur işlerinde yeni iseniz ilk tariflerinizin başarısız olması gayet normal. Moralinizi bozmayın, bu makalede ise ekmek, poğaça veya açma gibi tariflerimiz de kullanabileceğimiz pratik bir bilgi paylaşacağım. Hamur işleri tüketilmeye hazır olduğunda damak tadı dışında gözede hitap etmesi lazım. Üstü nar gibi kızarmış ekmek ve poğaçaların nasıl iştahı kabarttığını hatırlayın.

Özellikle ekmek tarifleriniz de hamurun üzerine sürebilmeniz için 7 tane fikir sunacağız. Denediklerinizi veya sizinde kullandığınız bir teknik varsa yorum kısmından yazıp bizlerle paylaşabilirsiniz. Tabii ki Hamur sırlama teknikleri bu 7 tane ile sınırlı değil, birçok ev hanımı veya ustalarımızın kullandığı birçok usul var. Araştırmaya devam edeceğim ve buldukça bu listeyi yenileyeceğim.

Hamur sırlama teknikleri konusunda en önemli konulardan bir tanesi fırçadır. Kullanacağınız fırça yumuşak olmalı, hamurun üzerinde gezdirirken hamur deforme olmamalı. Şimdi silikon fırçalar ama doğal fırça kıllarından yapılanları tercih etmek en doğrusudur. Bende maalesef silikon kullanıyorum ama doğal olanlardan bulduğumda alacağım. Silikon ve plastik malzemeleri mutfağımızdan ne kadar uzak tutarsak o kadar iyi olur.

HAMUR MAYA ÇEŞİTLERİ VE ARASINDAKİ FARKLAR

SIRLAMA TEKNİKLERİ

Size bu konuda çok basit 7 sırlama tekniğini açıklayacağım. Önce şunu belirteyim. Normalde sırlamayı hemen pişirmeden önce yaparız ve pişiririz ama bazı tekniklerde pişirdikten hemen sonra ürünler fırından çıktıktan hemen süreriz ve harika bir sonuç elde ederiz.

1- YUMURTA SÜRMEK

Yumurta sürmek, hemen hemen hepimizin en çok kullandığı yöntemdir. Kimi sarısını kullanır, kimi sadece akını, bazısıda yumurtayı bir bütün olarak kullanır. Biz bütün olarak kullanacağız. Hatta size çok basit bir tarifte verebilirim. Hazırladığınız bu basit tarif hamur üzerine yumuşak bir fırça ile sürebilirsiniz.

Malzemeler

  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı su veya süt
  • 1 fiske tuz (1/8 çay kaşığı)
  • Hazırlanışı
  • Malzemeleri homojen bir yapı elde edene kadar çatal veya küçük çırpma teliyle çırpın.
  • Pişirmeden önce somunların üzerine yumuşa ve temiz bir fırça ile somunların üzerine hafifçe uygulayın.
  • Ekstra altın renkli bir görünüm istiyorsanız ilk sürdüğünüz sırlamanın kurumasını bekleyin sonra pişirmeden hemen önce ikinci sırlamayı sürün ve pişirin.

2 – SÜT SÜRMEK

Süt sürmekte seçeneklerimizden birisidir. Daha altın renkli bir kabuk istiyorsanız pişirmeden önce hamur üstünü sütle fırçalayın. Biraz tatlandırmak isterseniz hafifçe ılıtın ve isteğinize göre biraz şeker katın ve iyice eritin ve uygulayın.

3 – TUZLU SU

Tuzlu su hem hafif bir parlaklık verir hemde kabuğun daha gevrek olmasını sağlar. Uygulanışı pişirmeden önce hamur hafifçe tuzlu suyla fırçalanıyor.

4 – BAL SÜRMEK

Bal sürmek hamur işinizi hem yumuşak hemde daha tatlı yapar bunun yanı sıra yapışkan bir kabuğa sahip olursunuz. Bence seçenekler arasında olmalı hatta hamur işinizi yaptığınızda bu teknikleri tek tek uygulayın. Piştiğinde hangisi hoşunuza giderse sonraki tariflerinizde tercih edebilirsiniz. Balı sürmeden önce su ile inceltmemiz lazım kıvamını göz kararı yapacaksınız sulandırdıktan sonra akıcı olmalı. Diğer husus ise Balı hamur piştikten hemen sonra süreceksiniz henüz daha sıcakken, alternatif olarak pekmez veya mısır şurubuda kullanabilirsiniz.

5 – ZEYTİNYAĞI

En sevdiğim lezzet, ekmekte de poğaçada da ayrı bir lezzeti oluyor. Hafiften bir zeytin aroması katıyor. Ayrıca parlaklıkta verir. Zeytinyağını hemen önce ve piştikten hemen sonra uygulamanız lazım.

6 – MISIR NİŞASTASI

Mısır Nişastasını daha önce hiç denemedim. Kabuk daha yumuşak yani daha çiğnenebilir oluyormuş. Mısır nişastasını suyla karıştırın ve yarı saydam bir kıvam alana kadar ısıtın. Uygulamak için soğumasını bekleyin ve fırça yardımıyla hamurun üzerine sürün.

7 – SOYA TOZU VE SU

Bu teknik vegan beslenenler için; Soya tozu ve su yumurta yerine alternatif olarak kullanılır.

Bu yazılarıda inceleyebilirsiniz.

https://www.evyapimitatlar.com/hamur-maya-cesitleri-ve-arasindaki-farklar/

Please wait...
Categories: Pratik bilgiler

2 comments

  1. Tuçe Yıldız said on Mart 21, 2021 Cevapla

    Merhaba
    Yazınızı okudum ve yararlı buldum. Aklıma bir şey takıldı. Bir kaç gün önce pretzel yapmak istedim ve “lye” solüsyonu kullanıldığını gördüm. Kendisi sodyum hidroksit olarak geçiyor. Yerel kanallarda da bunun yerine karbonat kullanıldığını gördüm. Aynı etkiyi yaratacağından şüpheliyim açıkçası.
    Demem o ki karbonat banyosu da fikir olabilir size.
    Başarılarınızın devamını diliyorum.

    1. kerimkul said on Mart 22, 2021 Cevapla

      Merhabalar Tuğçe Hanım, Çok teşekkür ederim sağ olun. “Lye” ilk defa duydum hiç denemedim. İnternetten bulabilirsem denemek isterim. Karbonatta aslında güzel fikire benziyor. Ekmek veya hamur işi yaptığımda birkaç tanesini karbonat banyosu ile denerim. Tekrar teşekkür ederim sağolun.

Bir cevap yazın

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*