KEK KABARTMANIN PÜF NOKTALARI

kek-kabartma

Kek Kabartmanın püf noktaları?

Kekiniz kabarmıyor mu ya da fırından çıkardıktan sonra sönüyor mu? Ne yaparsanız yapın kekinizi kabartamıyorsanız tavsiyelerimize bir göz atın, Kek kabartmanın püf noktaları nelerdir?

  • Kek yapmadan önce bütün malzemeler özellikle yumurtalar mutlaka oda sıcaklığında olmalıdır. Buzdolabından çıkarıp kullandığınızda kekinizin kabarması minimum düzeyde olacaktır.
  • Malzemelere un ve kabartma tozunu en son ekleyin ve ekledikten sonra fazla karıştırmayın.
  • Un ve kabartma tozunu bir ayrı bir kapta eleyerek hazırlayın unun içerisine kabartma tozunu koyun ve iyice harmanlayın
  • Kek karışımının içerisine koyacağınız 2-3 damla limon suyu kekinizin kabarmasına yardımcı olacaktır.
  • Yumurtaları tek bir seferde değil de akını ve sarısını ayrı ayrı çırpın. Şekerin 3/2 sini sarısıyla çırpın ama iyice çırpın şeker tamamen erisin. Yumurta akını ise kalan 3/1 şeker ile köpük olana kadar yüksek hızda çırpın, un ve kabartma tozunu ekledikten sonra bu köpüklü karışımı ekleyin ve silikon spatula yardımıyla fazla karıştırmadan malzemeye yedirin.
  • Her yumurta için en az yarım su bardağı şeker kullanmaya dikkat edin.
  • Yumurta ve şekeri çırparken yarım çay kaşığı tuz atarsanız daha çok kabaracaktır.
  • Böreklerde, poğaçalar da olduğu gibi kek karışımına ekleyeceğiniz az bir miktar soda etkili olacaktır.
  • Kek yapmaya başlamadan önce fırını önceden ısıtmaya başlayın, Ön ısıtma yapmadan pişirirseniz sonuçta hayal kırıklığına uğrayacağınız kesindir.
  • En önemli hususlardan biri kek pişerken özellikle ilk yarım saat fırının kapağını kesinlikle açmayın. Açarsanız içeri soğuk hava gireceğinden kekiniz kabarsa bile çökmesine neden olacaktır.
  • Kekin piştiğini kürdan veya metal bir bıçak ile kontrol edin, batırdığımızda kürdan veya bıçak temiz geliyorsa pişmiştir.
  • Son olarak kekiniz piştikten sonra fırından hemen çıkarmayın, fırının kapağı aralık kalsın ve tamamen soğumasını bekleyin

Yukarıdaki maddelerde karışıma limon suyu, tuz, soda gibi yardımcı malzemeler eklemesini tavsiye ediyoruz ama sakın hepsini aynı anda eklemeyin. Bu yöntemlerden sadece bir tanesini tercih edin

Please wait...
Categories: Ev yapımı Kek

8 comments

  1. Sibel said on Ağustos 28, 2021 Yanıtla

    Çok teşekkür ederim güzel bı anlatim ama ben geç kaldım kek soğuk fırında şu an 😅

    1. kerimkul said on Ağustos 31, 2021 Yanıtla

      Rica ederim Sibel hanım yorumunuz için teşekkür ederim. Geç cevap verebildim, site teknik bakıma alınmıştı cevap yazamadım özür dilerim.

  2. Hhhhhh said on Aralık 31, 2020 Yanıtla

    Teşekkürler

    1. kerimkul said on Ocak 3, 2021 Yanıtla

      Rica ederim

  3. Kadir said on Mayıs 5, 2020 Yanıtla

    Üstadım merhaba,
    Yıllardır yabancı sitelerden tarifler alıp uygulamalarını yaptım.Sitenizi tesadüfen buldum.Sayfa düzeniniz ve açıklamalarınız gerçekten çok iyi anlatılmış.Türkiye’de ölçü birimi kullanan (gram,ml,ons) insanlara pek iyi de bakılmıyor.Siteniz benim için biçilmiş bir kaftan gibi;eline,emeğine sağlık başarılarının daim olmasını diliyorum.

    Sevgi ve saygılarımla,

    1. kerimkul said on Mayıs 5, 2020 Yanıtla

      Çok teşekkür ederim Kadir bey, sizinle aynı fikirdeyim. Ülkemiz Mutfak konusunda bir konumu olsada pastacılık ve ekmek konusunda geri sıralardayız. Bu yüzden birçok malzemeyi ülkemizde bulmak çok zor. Mascarpone, Buttermilk, Heavy Cream, Krem peynir, Krem tartar bunlar gibi birçok malzeme daha yeni tanınıyor yine birçoğu ülkemizde satışı yok. Dediğiniz gibi özellikle ölçü konusunda çok sıkıntılıyız. Herkes kaşık, tatlı kaşığı, çay kaşığı, su bardağı ölçüleri istiyor. Bu şekilde tarif isteniyor ama yine ülkemizde bu ürünlerde bir standart yok, herkesin evindeki kaşıkların, bardaklarım ölçüsü farklı ve bu nedenden dolayı yaptıkları tarifler olmuyor. Mutfak bir kimya labarotuvarı gibi her malzeme doğru oranla eklenip doğru şekilde karıştırılmalı, az veya çok eklenmesi,pişirilmesi sonucu etkiler. Biraz uzattım kusura bakmayın 🙂 Amerikada yaşayan bir blager var bir tarif paylaşmıştı ve tarifini 1800’lü yıllarda aile büyüğünün tarif defterinden almıştı. Aynı ölçülü tarifi günümüzde yaptığında aynı mükemmel sonuca ulaşıyor ama bizde sonuca ulaşmayı bırakın bu konuda aile büyüklerimizden kalan reçeteler yok. Çünkü karmaşık bir ölçü sistemimiz (tarifler için) var. Güzel yorumunuz için ayrıca teşekkür ederim. Saygılarımla

  4. andromeda said on Mayıs 2, 2020 Yanıtla

    Çok ayrıntılı,ve güzel anlatmışsınız.Püf noktalarıyla birlikte.Çok teşekkür ederim.çok faydalı yazdıklarımız.Teşekür ederimm paylaşımınıza

    1. kerimkul said on Mayıs 2, 2020 Yanıtla

      Güzel yorumunuz için çok çok teşekkür ederim. Faydalı olabildilsem ne mutlu bana 🙂

Bir yanıt yazın

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*