GHEE – SADE YAĞ TARİFİ
Ghee – Sade yağ tarifi, Tereyağının en sağlıklı en saf halidir. Anadolu mutfağına ait olduğu düşünülse de Eski Hindistan’a aittir. Osmanlı mutfağına’da Hindistan’dan gelmiştir. Çok sağlıklı bir yağ olduğu için Ayurvedik beslenmenin de baş tacıdır.
Yapılması oldukça basittir. İnek sütünden yapılan tereyağı olmalı, sağlık için faydaları oldukça yüksektir. Sütün işlenmesi halinde tereyağına dönüşse de içerisinde muhakkak süt kalır. Sütün içeriğinde de su vardır. İşte bu suyu kaynatarak yağdan arındırılmasıyla oluşur.
Peki bu yağın içerisindeki bu sütün ne zararı olabilir. Örneğin baklava yaptınız hemde tereyağı ile yağı baklava üzerinde gezdirdiğiniz pişirdiniz. Su oranı yüksek olan yerler buharlaşma esnasında kuruduğu için sert ve kıtır olacaktır. Gaziantep’te de baklava Sade yağ ile yapılır.
YEMEK VE KIZARTMALARDA KULLANABİLİRSİNİZ
Ghee – Sade yağ süt ve sudan tamamen arındırıldığı için yanma derecesi en yüksek yağdır. 250 °C kadar dayanır. Gönül rahatlığı ile kızartma ve yemek yapabilirsiniz.
ZAYIFLAMA SÜRECİNDE DESTEKLEYİCİDİR
Oda ısısında saklasanız bile bozulmaz, süte karşı alerjisi olan kazein duyarlığı olup sindirim sorunu yaşayanlar tüketebilirler. CLA çok nadir besinlerde bulunan yağ asididir. Özellikle zayıflamak isteyenler ve spor yapanlar kullanırlar. Sade yağın içerisinde CLA yağ asidi de bulunur.
Ayurveda hekimleri sade yağı tedavilerinde kullanır. Sade yağ tüketenlerde kanser riski düşüktür. Özellikle iltihaplı sindirim sistemi hastalıklarında tedavi edicidir.
Ülkemizde unutulmuş bir yağdır. Mutfağınızda muhakkak olmalı ve kullanmayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Ghee yaparken çelik veya emaye tencereyi tercih edin.
GHEE – SADE YAĞ NASIL YAPILIR
Tek malzemesi var Tuzsuz hakiki tereyağı, bakkaldan, marketten aldığınız tereyağından maalesef olmaz. Katkı maddeleri olumsuz etkiliyor. İstediniz miktarda tuzsuz tereyağını çelik veya emaye tencerede kısık ateşte eritin. Yağ erimeye başlayınca üzerinde köpükler oluşacaktır. Tahta kaşıkla bu köpükleri oldukça toplayın.
Sakın yağı karıştırmayın dibinde oluşan tortulara dokunmayın. Yağın oranına göre bu süre 45-50 dakika devam edecektir. Yağdan koku gelmeye başladığı anda ocağın altını kapatın.
Bir cam kavonoza temiz bir tülbentle süzdürerek aktarılır. Burada dikkat edeceğiniz diğer bir husus kavonozun kapağını yağ tamamen donana kadar kapatmayın. Kapatırsanız nem oluşacaktır. Su damlacıkları yağa temas ederse bozacaktır.
Bazı tariflerde gördüm. Orta- orta yüksek ısıda 5 dakikada hazırlananlarda var. Bu yöntemlerde doğrudur. Kısa sürede yapmak isterseniz bu şekilde de yapabilirsiniz.
No comments yet, be the first to leave one!