HAMUR MAYA ÇEŞİTLERİ VE ARASINDAKİ FARKLAR

maya-cesitleri

HAMUR MAYALARI ARASINDAKİ FARK 

Hamur maya çeşitleri ve arasındaki farklar, ekmekten poğaçaya her türlü hamur işi yapımında maya kullanılır. Çeşitli tariflerde farklı maya çeşitlerine muhakkak rastlamışsınızdır. Daha önce kullanmadığınız bir maya türü ise endişeleniriz. Acaba tarifteki oran kadar elimde bulunan mayayı kullanabilir miyim? Cevap : Elinizde ki mayayı kullanabilirsiniz ama oranı değiştirmeniz gerekir. Dönüşüm oranları için okumaya devam ediniz.

Maya Nedir ?

Maya, özünde doğada bulunan bir mikro organizmadır. Tek bir cümle ile maya nedir sorusunun cevabı işte bu! Mikroorganizma denildiği zaman, zihinde kimi zaman zararlı bir canlı canlanıyor ancak sanılanın aksine bütün mikroorganizmalar zararlı değildir. Kimileri pek çok açıdan yararlıdır. Mayanın metabolizma özellikleri, onu diğer mikroorganizmalardan ayırır ve gıda üretiminde kullanılabilir hale getirir. Maya, gözle görülemeyecek kadar küçük, tek hücreli bir canlıdır. Uygun koşullar sağlandığı zaman, tomurcuklanarak çoğalır ve gelişir. 

Maya nedir sorusu akıllara sık sık gelen bir sorudur. Bunun nedeni mayanın gıda endüstrisinde kullanılması, yaptığımız veya yediğimiz pek çok üründe yer almasıdır. Tahıllarla üretilen fırınlanmış ve paketlenmiş ürünlerde kullanılır. Ekmek, kek, poğaça, kurabiye, simit, pizza hamuru, hazır bisküviler ve krakerler maya içerir. Ancak mayanın kullanım alanı bunlarla sınırlı değildir. Yemekleri tatlandırmak için kullanılan soya sosu, sirke, salata sosları, turşu çeşitleri, ketçap ve hardalda da maya vardır. Bunun yanı sıra içeceklerin içeriğinde de mayaya sık sık rastlanılır. Mayanın doğal olarak rastlandığı kimi süt ürünleri de vardır. Yoğurt, kefir ve olgunlaşmamış bazı peynir çeşitleri örnek olarak gösterilebilir. 

Maya çeşitleri nelerdir?

Ne demiştik çeşit çeşit mayaları tariflerde görüyorduk. Instant Maya, Aktif Kuru Maya, ekşi maya benim özellikle ekmek yapımında tercihim ekşi mayadır oldukça sağlıklı ve geleneksel mayamızdır.

Bir de Instant Maya ile Aktif kuru maya çok karıştırılır aynı zannedilir ama değildir ikisi de farklı maya çeşididir. 

Instant Maya (Instant Dry Yeast) 

Bütün maya çeşitleri için öncelikle bir uyarı yapmak istiyorum. Mayalar mikroorganizmadan oluştuğu için bir canlıdır. Sakladığınız yerde yaşamını sürdürebilmesi için uygun bir yer olmalıdır ve son kullanma tarihi geçmiş mayaları kullanmayın. 

Kuru maya daha çok ev kullanıma uygun ve en çok tercih edilen maya çeşididir. Hamuru iyi kabartır ve bunu uzun süre korur. Serin ve kuru bir yerde muhafaza etmek gerekir. Önceden suda eritmeye gerek yoktur. Ama soğuk suyla da karıştırılmamalıdır. Soğuk su aktivitesini kaybedebilir. 

Hamur yoğrulmaya başlamadan önce direkt içine katılır. Yarım kilo ile bir kilo arası un için 1 paket kullanmanız yeterlidir. 

Yaş Maya (Yeast) 

Yaş mayanın %70’i sudan oluşur. En çok tercih edilen maya çeşitlerinden biridir. Raf ömrü instant maya kadar uzun değildir.  2-6 °C arası sıcaklıkta 6 haftaya kadar muhafaza edebilirsiniz. Kullanmadan önce ılık suda eritmek gerekir suyun üzerine birazda şeker katarsanız mayanız coşacaktır. Daha sonra una katabilirsiniz. 

Instant maya yerine Yaş maya kullanabilirsiniz ama ölçüsünü 2 katına çıkarmanız gerekiyor. 

Ekşi Maya (Sourdugh) Köy mayası 

En sağlıklı ve bakteriler açısından en zengin maya çeşididir. Yaklaşık 5.000 yıldan beri kullanılmaktadır. Ekşi maya kullanılan ekmek geç bayatlar, vitamin ve bakteriler açısından zengindir, sindirimi düzenler, ekşi mayayı besledikçe tükenmez, bitmeye yakın un ve su ilave etmeniz yeterlidir. 

Ekşi maya yıllandıkça olgunlaşır ve daha yararlı hale gelir. Kan şekerini hızla yükseltmediği için acıktırmaz tamamen saf ve doğaldır. 

Aktif Kuru Maya (Active dry yeast) 

Yurtdışındaki tarifleri takip ediyorsanız en çok kullanılan maya çeşidi olduğunu biliyorsunuzdur. Özel bir kurutma teknolojisiyle üretilir ve evde kullanıma uygundur. Diğer mayalar gibi kuru ve serin yerde saklanmalıdır. Uygun koşullarda 1 sene raf ömrü vardır. Kullanmadan 15 dk önce ılık suda eritilmelidir. Su ısısı en fazla 40°C olmalıdır. Çok sıcak olursa mayayı öldürür. 

SONSÖZ 

Son olarak size tavsiyem tarifte hangi maya türü tavsiye edildiyse onu kullanmanız oldu da elinizde tarifte belirtilen maya yok o zaman yaş maya yerine ne kadar kuru maya (veya tam tersi) kullanmanız gerektiğini bu formüle göre ayarlayın. 

100gr yaş maya için 33 gr kuru maya kullanacaksanız. Yani Yaş maya ne kadar kullanacaksanız 1/3’nü dikkate alacaksınız. 

Aktif Kuru maya ise Ülkemizde çok rastlanan bir maya değildir. Instant maya daha kuvvetli olduğu için Aktif kuru mayaya çevirirken daha çok kullanacaksınız. Diyelim elinizdeki tarifte 40-50 gr. Aktif Kuru maya yazıyor. Sizde ise Instant maya var aynı ölçüde kullanamazsınız. Tarifteki ağırlığın yaklaşık 3/2’sini düşeceksiniz. 33 gr Instant maya kullanmanız yeterli olacaktır. 

100 gram yaş maya = 40-50 gram aktif kuru maya = 33 gram instant kuru maya 

Please wait...
Categories: Genel bilgi Sağlık

No comments yet, be the first to leave one!

Bir yanıt yazın

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*