Safra Kesesi Çamuru Problemleri

0 yanıt dizini görüntüleniyor
  • Yazar
    Yazılar
    • #3706
      kerimkul
      Anahtar yönetici

      Safra Kesesi Çamuru Problemleri

      Safra çamuru çok fazla risk teşkil etmez ama bazı durumlarda ise tıkanıklığa neden olabilir. En çok hamile kadınlarda ve çok çabuk kilo veren insanlarda sık görülür. Genellikle hamilelik bittiğinde ve kilo verildiğinde sorun kendiliğinden çözülür

      Bununla birlikte, mikroskopik kalsiyum bileşikleri, bilirubin, kolesterol ve diğer materyallerden oluşan bu viskoz bileşikler yüksek seviyelere çıktığında daha ciddi sorunlara yol açabilir.

      Kendi, safra kesesi çamuru günü, bazen olarak anılacaktır safra çamuru çok fazla bir risk teşkil etmez. Esas olarak hamile kadınları ve çok çabuk kilo verenleri etkiler. Genellikle hamilelik bittikten ve kilo verildiğinde çamur sorunu kendiliğinden çözülür. Çamur safra yollarındaki kanalları tıkayabilir veya kistik kanala geçen safra kesesi taşları oluşturabilir. Bu gerçekleştiğinde, safra kesesi şişer ve biliyer kolik olarak adlandırılan ağrı ile sonuçlanır . Biliyer kolik vakalarının çoğu kendiliğinden düzelir. Ama çoğu kişide %20 ila %40 oranında nüks edebilir ağrı geri dönebilir.

      Tıkanma devam ederse, iltihaplanma ve safra kesesi enfeksiyonuna neden olan kolesistite yol açabilir . Yaygın semptomları:

      Sağ üst karın bölgesinde yoğun, ani ağrı
      Derin nefes alma ile kötüleşen ve arkaya yayılan ağrı
      Mide bulantısı ve kusma
      Ateş
      Sarılık
      Hafif renkli gevşek bağırsak hareketleri
      Karın şişkinliği

      Kolesistit kısa süreli veya kronik olabilir.

      Kaçınılması gereken yiyecekler

      Diyet yapmak safra safra çamurunun gelişimiyle bir alakası olmamasına rağmen, safra kesesi taşlarının önlenmesinde rol oynayabilir.

      Ağrınız, mide bulantınız, kusma veya diğer rahatsız edici semptomlarınız varsa, iştahsız da hissedebilirsiniz. Aslında fazla yemek yememek tavsiye edilir. Midenizi belirtileriniz azalıncaya kadar boş tutmak safra kesesinin dinlenmesine yardımcı olabilir. Ancak, diyet konusunda doktorunuzun tavsiyelerini dinlemelisiniz. İshal gibi sindirim sorunları yaşıyorsanız, bazı kısa süreli diyet düzenlemelerinden yararlanabilirsiniz:

      Yağ alımınızı , özellikle kızartılmış ve yağlı yiyecekleri ve sosları azaltın . Porsiyon başına 3 gramı geçmemeli veya yağ içermeyen yiyeceklerin seçilmesini önerilir.
      Bağırsak hareketlerini normalleştiren meyvelerden, sebzelerden ve tam tahıllardan yararlanabilirsiniz, lif tüketimini arttırın. Gaz, şişkinlik ve kramp oluşumunu önlemek için birkaç hafta boyunca azar azar yiyin.
      Daha küçük öğünleri daha sık yiyin . Her öğünde yağsız protein veya yağsız süt ürünleri ile meyveler, sebzeler ve kepekli tahıllar tüketin.

      Safra Taşı ve Komplikasyonların Önlenmesi

      Sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersiz safra taşı riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

      Meyve, sebze ve kepekli tahıllar gibi lif içeriği yüksek olan gıdalar tüketin

      *Tavuk, balık, fasulye ve az yağlı süt ürünlerini tercih edin, yağsız protein tüketin

      *Safra kesenizin düzenli olarak büzülüp boşalmasına yardımcı olabilecek balık ve zeytinyağından elde edilen sağlıklı yağları eksik etmeyin.

      Safra kesesi probleminizin olup olmadığına bakılmaksızın, sağlıklı beslenmek en doğru olanıdır. Rafine karbonhidrat ve şeker tüketimi az olmalı, ayrıca kızarmış yiyecekler ve tatlılardaki sağlıksız yağlara kesinlikle sınır getirmeniz gerekiyor. Bu yiyeceklerin azaltılması sonucu doğal olarak sağlıklı bir kilonun korunmasına yardımcı olacaktır. Fazla kilolu olmak safra taşı ve kolesistit riskini artırabilir. Ayrıca, kilo vermeyi planlıyorsanız, bunu haftada 1 kilo’dan fazla olmayan makul bir oranda yapmalısınız.

      B.Kerim KUL

      KARACİĞER VE SAFRA KESESİ TAŞI TEMİZLEME

0 yanıt dizini görüntüleniyor
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.