Malzemelerin Oda Sıcaklığında Olması

Bunlarıda İncele

Malzemelerin Oda Sıcaklığında Olması – Yumurta, süt, tereyağı gibi malzemelerin girdiği tüm tariflerde genelde “oda ısısında” uyarısını muhakkak görürüz.

Birçoğumuz uyarıları dikkate alıp tarife uygun hareket etsekte, bazı kişiler bu duruma çokta fazla dikkate almadığına şahit oldum. Ya siz tarife uygun mu hareket ediyorsunuz?

Ben tariflerimde çoğunlukla talimatlara ve notlara uyuyorum. İnsanlık hali bazen yumurtayı, tereyağını akşamdan buzdolabından çıkarmaya unutuyorum.

Sabah unuttuğumu farkettiğimde telaşlanıp anksiyetem tutabiliyor. Ama ufak pratik bilgilerle kısa sürede malzemeleri oda ısısına getirebiliyorum. Yöntemleri merak ediyorsanız Tereyağı Oda Isısına Nasıl Getirilir yazımı okuyabilirsiniz.

Aslında bunu alışkanlık haline getirmek gerekiyor. Birçok tarifte, malzemeler oda sıcaklığında olmadığı için başarısızlıkla sonuçlanabilir.

Malzemelerin sıcaklıkları değiştiğinde oluşan faktörler:

Malzemelerin akışkanlığı, kıvamı;

Akışkanlığın kıvamı özellikle tereyağı için önemli bir faktördür. Çünkü oda ısısından daha soğuk olursa yani buzdolabından çıkarıp direkt olarak kullanılırsa esnekliği, yoğurulabilirliği ve şekil alması büyük ölçüde değişime uğrar.

Ayrıca un, süt gibi malzemeler eklendiğinde birbiri içerisinde eşit bir şekilde dağılmaz. Özellikle kek tariflerinde yağ ve şeker çok iyi karıştırılmalıdır. Çünkü keki kabartan olay bu arada oluşuyor.

Hava kabarcıklarını elde ettiğimiz an, şeker hava kabarcıklarını taşırken, yağ oluşan kabarcıkları pişene kadar kaçmasını engelliyor. Tereyağını buzdolabından alıp direkt olarak kullanırsanız un içerisinde veya malzemeler içerisinde homojen bir seviyede dağılmaz.

Un proteinlerini düzgün şekilde kaplayamaz, tutamaz karıştırma sırasında hava kabarcıklarının oluşmasına izin vermez.

Malzemelerin oda sıcaklığında olması

Emülsifikasyon

Yani, birbiri içerisinde çözünmeyen iki sıvının karışımıdır. Aslında karışım değil bir malzemenin diğerinin içerisinde eşit dağılmış halidir.

yağ ve yumurta sarısı, hamur malzemelerinin emülsifikasyonunda (yağ ve sıvıların karıştırılmasında) önemli bir rol oynar.

Soğuk malzemeler yukarıda belirtildiği gibi, düzgün emülsifiye olacak kadar iyi dağılmaz.

Yumurtada oda ısısında değilse yağ içerisinde eşit dağılmayacağı için pişirdiğimizde beklediğiniz sonucu alamayız.

Bileşenlerin çözülmesi

Şeker, sıvı malzemenin ısısına göre farklı derecelerde çözünür. Sıvı malzeme çok soğuksa, karışımın içinde az çözünür, eğer sıvı malzeme çok sıcaksa bu sefer karışımda çok fazla çözünür. Bu pişen kekimiz için ne anlama geliyor?

Buzdolabında saklanan yağ, yumurta ve süt yaklaşık olarak 4°C‘dir. Normal oda ısısı 21°C, Sıcak oda ısısı ise 26°C’dir. Tecrübelerime ve deneyimlerime dayanarak şunu söyleyebilirim ki malzemelerinizi 26°C’nin üzerinde iken kullanmayın.

Hem görünüm, hem lezzet, hemde doku açısından tamamen başarısız bir sonuç elde edersiniz. 

Elimizdeki 3 farklı ısıya göre malzemelerin sonuçlarını inceleyelim (4℃-21℃-26℃).

Malzemeleri buzdolabından çıkar çıkmaz kullanırsak (4℃)

soguk malzeme

Kekimizin kabarmasını sağlayan en büyük etkenimiz neydi? Yağ ve şekerin iyice karışmasıydı. Eğer yağ, şeker ve daha sonra yumurtayı ekleyerek çırparsak, yağ ve şekerin karışması zor olur.

Çırpmaya devam etsek bile tam anlamıyla karışımı sağlayamayız. Hatta karıştırma kabının kenarlarında çırptığımız halde karışmamış tereyağını görebiliriz.

Soğuk yumurtaları eklediğimizde tereyağının dağılmasına yardımcı olur ama bu seferde bezelye büyüklüğünde topaklanmalar oluşur.

Kuru malzemeleri ve soğuk sütü eklediğimizde topaklar az da olsa dağılacaktır.

Sonuçta, bu şekilde hazırlanan kek hamurunu kalıba döktüğümüzde nispeten daha ince olacaktır. Bu da malzemelerin birbiri içerisinde iyi dağılmadığı anlamına gelir.

Malzemeleri oda ısısında kullanırsak (21℃)

oda isisinda

Reçetemizi kitabına uygun, malzemeleri oda ısısında kullanırsak sonuç çok daha farklı olacaktır. Oda ısısındaki tereyağı (21℃) esnektir ama erimemiştir, bütünlüğünü korur.

Yağı, şekeri ve daha sonra yumurtayı ekleyip çırptığımızda malzemeler eşit bir şekilde dağılır. İstediğimiz hava kabarcıklarını yakalayıp yağ sayesinde hapsedebiliriz.

Kıvamı kremsi ve hafiftir, unu ve oda ısısındaki sütü de ilave ettiğimizde çok güzel hacim alır. Tamda istediğimiz gibi kıvam yakalarız. Malzemeler birbiri içerisinde eşit dağıldığı için topaklanma da yaşamayız.

Malzemeler daha sıcak bir odada bekletilirse (26℃)

sicak malzemeler

Sıcak bir odada bekleyen (26℃) tereyağının görünümü parlak ve yumuşak olur. Tamamen erimez. Şekerle birlikte karıştırdığımızda iyice dağılır ve hafif olur.

Yumurta, kuru malzemeler ve sütü de eklediğimizde tüm malzemeler iyice dağılır. Karıştığında pürüzsüz ve light görünüm yakalarız. Buna rağmen karışım cıvık olur, malzemeler birbirini tutmamış gibi. Oda ısında hazırlanan karışımdan daha yumuşaktır.

Hava kabarcıkları karışımın içinde daha hızlı hareket eder ve kıvam her an bozulacakmış gibi durur.

Pişirme işlemi

Bütün bu karışımları pişirdiğimizde, oda ısısındaki sıcaklıkta kullanılan malzemelerle yapılan kek daha parlak ve kusursuz olur.

Soğuk veya daha sıcak malzemelerle yapılan keklerde de benzer görünümü yakalayabiliriz ama oda ısısında malzemelerle yaptığımız kekte şeker karışımda iyi eridiği için hava kabarcıklarını çok daha iyi muhafaza ettiğinden daha iyi kabarır. Doku ve lezzet açısından daha iyi sonuçlar elde ederiz.

Asıl farkı kekleri dilimlendiğinde ortaya çıkar. Soğuk malzemelere yapılan kek daha sert olur. Tereyağı karışımda eşit dağılmadığı için büyük gözenekler oluşur ve ağızda kötü bir tat bırakır, ağır olur.

En iyi doku oda ısısında malzemelerle hazırlanan karışım

En güzel sonucu oda sıcaklığındaki malzemelerden yapılan kekte görürüz. Tereyağı, şeker ve diğer malzemelerin birbirine çok iyi karışması, eşit dağılmasıyla ince hava kabarcıklarını elde ettik ve bu kabarcıkları koruduk. Piştikten sonra ağızda dağılan, damağımızda hoş bir lezzet bırakan hafif bir kek elde ettik.

Sıcak malzemelerle elde edilen sonuç

Sıcak odada bekleyen malzemelerden yapılan kek, soğuk malzemeli kekten biraz daha fazla kabarır. Sıcaklıklar birbirinin tam zıttı olmasına rağmen hemen hemen benzer sonuç alırlar.

Aslına bakarsanız bu beni biraz şaşırtıyor. Biri çok soğuk, diğeri daha sıcak ama ikisininde sonucu aynı. Sanırım diğer malzemelerin mekanizmasının işleyişinden dolayı benzer sonuç aldılar.

Yağ sıcak olduğu için şeker daha iyi eridiğinden, soğuk malzemeyle yapılan kekten daha hafifti ama bütünlüğü kısmen sağlıyordu. Tek olumlu tarafı üzeri soğuk malzemeli kekten daha parlaktı.

SONUÇ

Soğuk Malzemeli kek, kaba ve ağır dokulu,

Oda sıcaklığında ise malzemeler ince bir doku ve damakta güzel tat bırakıyordu ayrıca hafifti,

Sıcak malzemelerde ise doku daha kaba ve kısmen bütünlük sağlanıyor, dağılıyordu. Üstü, soğuk malzemelerle yapılan kekten daha parlaktı.

Tavsiyem malzemeleri oda sıcaklığında kullanmanızdır.

- Advertisement -spot_img

2 YORUMLAR

  1. Cok enteresan seyler yaziyorsunuz, bizler hep tariflerde once bir sekerle yumurtanin cirpilip kabartilmasini bilirdik, halbuki siz isin icine yagi en basta kpyuyorsunuz ki olusan hava kabarciklari hapsolsun, yani yanlis anlamadiysam.. cok tesekkurler isin bilimini paylasiyorsunuz bizimle..

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -spot_img

En Son Paylaşılanlar

- Advertisement -spot_img

Bunun Gibi Daha Fazla Tarif

- Advertisement -spot_img