BASİT MAKARNA PİŞİRME İPUÇLARI

Basit makarna pişirme ipuçları

BASİT MAKARNA PİŞİRME İPUÇLARI

Basit makarna pişirme ipuçları , Ucuz ve kolay yapıldığından hafta içi akşam yemeğinin favoriler indendir. Makarna yaparken lezzeti, besleyici özelliğin, kaybetmeden pişirmek biraz tecrübe ister. Hele işin içine makarna sosları girerse birazda uğraşmanız gerekecek. Doğru pişirilmemiş bir makarna en başta kilo sorunlarını beraberinde getirecek ve besleyici özelliklerinden de yararlanamamış olacaksınız. Maalesef ki makarnanın namı ülkemizde biraz kötü. Sebebi de yanlış pişirmemiz den kaynaklanıyor. Elimizden geldiğince bildiğimiz teknikleri sizinle paylaşacağım. Bu makalede 12 Basit makarna pişirme ipuçları nı derledim. Sizlerin de eklemek istediği birşeyler olursa yorumlardan yazmayı unutmayın.

1.MAKARNANIZI SERVİS EDERKEN DOĞRU SOSU SEÇİN

Makarnanızı pişirirken doğru sosu seçin, Basit Makarna pişirme ipuçları ilk kuralı makarnanın şekline göre doğru sosu kullanmalısınız. Bazı makarna şekilleri için kalın soslar daha iyidir bazıları için de hafif soslar mükemmeldir. Hafif soslar için (aglio e olio, pesto ve tereyağı sosları gibi) *spagetti, *buccatini, *angel hair, uzun ve ince makarnalar daha uygundur. Çok daha iyi sonuç verir. Daha ağır soslar olan Bolonez veya doyurucu domates sosları için penne, rigatoni veya makarna gibi tüp şeklindeki makarnalar iyi sonuç verirler. Uyumunu sağladığınız soslar makarnaya iyice nüfuz eder böylece her lokmada lezzeti mükemmel oranda alırsınız. Basit Makarna pişirme ipuçları en önemlilerinden biri doğru sos seçimidir.

2-İKİ FARKLI MAKARNA ÇEŞİDİNİ BİRLİKTE PİŞİRMEYİN.

Aynı anda iki makarna çeşidini pişirmek cazip gelse de sakın yapmayın. Pişirirken sorun yaşarsınız. Nasıl mı? Ebat olarak birbirinden farklı oldukları için bir çeşit aşırı pişmiş olacak diğeri daha az pişecektir. Gerçi aynı ebatta olsalar bile şekil farklılıkları olduğu için pişme süreleri farklı olacaktır. Bu genel bir kuraldır. Bazen ben bu hatayı yapıyorum. Genelde ihtiyacım kadar makarna haşlarım, tüketebileceğim miktarda. Farklı şekillerde makarnalar artınca atmak istemiyorum o yüzden aynı anda pişiriyorum. Kendiniz için bu kuralı es geçebilirsiniz ama misafirlerinize sunacaksanız bu hataya düşmeyin. Bir seferde bir şekil makarnayı pişirmeye devam edin. Basit Makarna pişirme ipuçları arasında pek önemsenmeyen ama pişirme kurallarında önemi olan her zaman tek tip makarna pişirin.

3-MAKARNAYI HAŞLARKEN BÜYÜK BİR TENCERE VE BOL SU KULLANIN

Hangi çeşit makarna olursa olsun her pişirdiğiniz 1 kilo makarna için 4 litre su kullanmalısınız. Makarnayı küçük bir tencerede pişirmek nişastalı,sıska ve yapış yapış olmasına neden olur. Bu nedenle makarnanızı pişirirken cimri olmayın ve bol su kullanın. En en en önemli Basit Makarna pişirme ipucu Büyük bir tencere ve bol bol su,

4-MAKARNA SUYUNU NE ZAMAN TUZLAYACAĞINIZI BİLİN

Her 4 litre su için 1 yemek kaşığı tuz kullanın. Evet çok gibi gözükebilir ama merak etmeyin kullandığınız tuzun çoğu lavabonuzdan kanalizasyona gidecek. Makarna nız tuzlu suyun teknik olarak servis başına bir çay kaşığı kadar bir kısmını emecektir. Unutmayın tuzlama işlemi suyunuzu haşlarken uygulayabileceğiniz tek zamandır. hiç kimse pişmiş makarnanın üzerine sonradan tuz serpmek istemez. En çok bilinen ama uygulanmayan Basit makarna pişirme ipucu tuzun ne zaman eklenmesidir. Sanırım bilip ama uygulamadığımız madde.

5-SU KAYNAYANA KADAR TUZU EKLEMEYİN

Su kaynayana kadar tuzu eklemeyin. Hepimiz biliyoruz ki makarnayı suya eklemek için suyun iyice kaynaması gerekiyor. Eğer su kaynamadan tuzu hemen eklerseniz suyun kaynama noktasını uzatmış olacaksınız. Su kaynadıktan sonra tuzu eklerseniz suyun sıcaklığını da ekstradan arttırmış olursunuz. 

6-MAKARNA HAŞLAYACAĞINIZ SUYA YAĞ KESİNLİKLE KOYMAYIN

Makarna haşlayacağınız suya yağ kesinlikle koymayın. Hepimizin ilkokuldan bildiği bir bilgi vardır. Su ve zeytinyağı asla karışmaz yağ her zaman yukarı toplanır. Makarna haşlarken de eğer yağı haşlama suyuna eklerseniz yağ suyun yüzeyinde toplanacaktır. Yani amacınız makarnanın yapışmasını önlemekse bu teknik hiç bir işe yaramayacaktır. Başka bir sorun ise suda ki yağ yüzünden sos makarnaya yapışmayacaktır. Makarnanın yapışık olmasını istemiyorsanız bol suda haşlamanız gerekiyor. Nişasta dağılacak ve yapışmayacaktır. Bunun için size benimde evde uyguladığım bir basit makarna pişirme ipucu vereceğim ; 1:1:4 tekniğini açıklayacağım. 

1 paket makarna + 1 yemek kaşığı tuz + 4 litre su (16 su bardağı)

7- YAPIŞMASINI ÖNLEMEK İÇİN İLK İKİ DAKİKA ARALIKSIZ KARIŞTIRIN

Yapışmasını önlemek için ilk iki dakika aralıksız karıştırın. Makarnanızın yapışmaması için bir üst maddede bol su kullanın demiştik. Basit Makarna pişirme ipuçların dan biri de makarnayı eklediğiniz andan itibaren ilk iki dakika boyunca makarnanızı sürekli karıştırın. Neden mi? Çünkü makarnayı kaynar suya ekler eklemez nişastasını salmaya başlayacaktır. İşte tamda bu anda makarnanızın birbirine yapışıp bulamaç gibi olması için en uygun zamandır. O yüzden 2 dakika boyunca karıştırıp yapışmasını önlememiz gerekiyor.

8-MAKARNA SOSLARINIZIN İPEKSİ BİR KIVAMDA OLMASI VE MAKARNAYA YAPIŞMASI İÇİN BİR MİKTAR PİŞİRME SUYU AYIRIN

Makarna soslarınızın ipeksi bir kıvamda olması ve makarnaya yapışması için bir miktar pişirme suyu ayırın. Birçok şef makarna suyunu sıvı altın olarak adlandırır. Fettucchini Alfredo’dan, Cacio e pepe’ye kadar bütün makarna soslarında kullanılabilir. Makarna suyu nişasta içerdiğinden sosları kalınlaştırıp kıvam verebilir ve parlak olmasına sağlar. O yüzden makarnanızı süzmeden önce bir bardak veya iki bardak pişirme suyundan bir kenara ayırmayı unutmayın. Sadece makarnada değil tava soslarında da kullanabilirsiniz. Artan makarna suyunu buz küpleri şeklinde dondurun ve sos hazırlarken kullanın.

9-MAKARNANIZI HAŞLADIKTAN SONRA DURULAMANIN HER ZAMAN YANLIŞ OLDUĞUNU UNUTMAYIN.

Basit Makarna pişirme ipuçları 9 numaralı kuralımız ise, Makarnanızı haşladıktan sonra durulamanın her zaman yanlış olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Çoğu kişi alışkanlıktan olsa gerek makarna haşlandıktan sonra musluk altında durular. Bu çok yanlış bir harekettir. Durulama işlemi makarna da ki nişastaları temizler, bu genelde iyi bir şey değildir. Genel de dediğim için demek ki bazı durumlarda durulamak gerekiyormuş. Bakalım hangi durumlarda durulamak lazım.

PİŞMİŞ MAKARNA VE ERİŞTE NE ZAMAN DURULANIR

Makarna Salatası:

Soğuk salata hazırlayacağımız zaman haşladığımız makarna her zaman pişirildikten sonra durulanmalıdır. Bunu 2 nedeni vardır. İlk önce pişirme işlemini hemen durdurur. Soğuk suda durulama, sıcakken yemek istemeyeceğiniz makarnanın sıcaklığını düşürür. Zaten makarna soğuk servis edildiği için bu durum sorun olmaz. Salata için durulanmamış makarna yapışkan haldedir ve topaklanır.

Tavada kızartma: 

Spagetti veya her türlü Asya usulü erişte, pirinç eriştesi gibi makarnalar tavada kızartıldığı için her zaman pişirildikten sonra durulanır. Yıkamazsanız Erişte üzerinde ki nişastalı katman kızartıldığında yapışkan hale gelir ve topaklanır. Durulama eriştenin soğumasını sağlar. Duruladıktan sonra tavada tekrar pişirileceği için bir sorun teşkil etmez. Basit Makarna pişirme ipuçları na devam edelim.

10-MAKARNANIZI SÜZME İŞLEMİNDEN SONRA KEVGİRDE BEKLETMEYİN

Makarnanızı süzme işleminden sonra kevgirde bekletmeyin. Basit Makarna pişirme ipuçları dan biri de Makarnayı bekletirseniz birbirine yapışma ihtimali artar. Ne demiştik pişirilmiş makarna nişasta ile kaplanır bu yüzden doğal olarak birbirine yapışır. Yapışmasını önlemek için süzülmüş makarnayı hemen sosunuza ekleyin veya bir miktar zeytinyağı ekleyin.

11-MAKARNANIZI SÜZER SÜZMEZ SOSUNUZA EKLEYİN

Diğer Basit Makarna pişirme ipuçları dan biri de hiçbir zaman makarnanın üzerine sosu değil sosun üzerine makarnayı ekleyin. Hatta makarnayı süzmeden önce sosunuzu hazır bekletin. Geniş bir tava olmasını tercih edin. Süzdükten sonra sosun içine koyun ve ocağın altını açın bir kaç dakika çevirin. Eğer sosunuzun kıvamı koyuysa ayırdığınız haşlama suyundan ekleyin. Nişastalı haşlama suyu sosunuzu zenginleştirip makarnaya yapışmasını sağlayacaktır.

12-ARTAN MAKARNAYI TEKRAR ISITMAYIN

Artan Makarnayı tekrar ısıtmayın. Sos içine atılmayan artan makarnayı bir iki yemek kaşığı zeytinyağı ile kilitli torbada saklayabilirsiniz. Tavsiyemiz ihtiyacınız olan kadarını pişirmeniz ama oldu da hazırladınız ve fazla geldi. Fazla gelen kısmı sosa bulamadan saklamanız lazım. Çok fazla beklemiş makarnayı da kullanamazsınız. En fazla iki saat beklemiş makarnayı saklayabilirsiniz. Sakladığınız paket kesinlikle hava almamalı, alırsa nemli olduğu için küflenir.

SON OLARAK

Son olarak size birkaç Basit Makarna pişirme ipuçları daha vereceğim. Makarnayı haşlarken ocağın altını asla kısmayın. Suyun ısısı her zaman kaynama noktasında olmalı. Böylelikle makarna daha hızlı pişer ve mükemmel dediğimiz al dente sonuç elde ederiz. Eğer ocağın altını kısarsanız makarnanız hamur olacaktır.

Bir diğer husus ise uzun makarnaların kırılması, işte bu hatayı sakın yapmayın. Bu seferki sebebi pişme usulu için değil yerken rahat tutuş sağlamak için. Kırdığınız uzun makarnaları piştikten sonrası yemek daha zordur.

Sizlerinde kendinize özel pişirme teknikleriniz varsa yorumlarda bizimle paylaşmayı unutmayın

 

Sağlıklı Günler.

https://www.evyapimitatlar.com/tarifler/ev-yapimi-spagetti-sosu-tarifi/

 

FETTUCINE ALFREDO MAKARNA

KREMALI DOMATES MAKARNA

Please wait...

No comments yet, be the first to leave one!

Bir yanıt yazın

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*