BELÇİKA USULÜ PATATES KIZARTMASI

Please wait...
Preparation time
5 mins
Cooking time
20 mins
Difficulty
kolay
Serves
4 people
Meal course
Atıştırma
Posted by
Posted on
BELÇİKA USULÜ PATATES KIZARTMASI

BELÇİKA USULÜ PATATES KIZARTMASI

Belçika usulü patates kızartması, her ülkenin kendine özgü bir kızartma şekli vardır. En meşhur ve lezzetli olanı Belçika usulü patates kızartması, Belçika’ya giden gezen ve sokak yemeklerini deneyen herkesin buluştuğu ortak nokta Patates kızartmasıdır. Çıtır ve iki kere pişmiş patateslerin lezzetini tarif etmek zordur. Hele birde ev yapımı mayonez ve ketçapla muhteşem bir lezzet karışımı yakalayabilirsiniz. Hazır ketçap ve mayonez kullanmanızı tavsiye etmiyorum. Özellikle de ketçap hiç etmiyorum. En zararlı besinlerin başında hazır ketçap geliyor. Özellikle çocuklarınıza bu ürünleri tükettirmeyin.

Ev yapımı mayonez tarifi için tıklayınız

Ev yapımı organik ketçap tarifi için tıklayınız

ÖNCE DAHA DÜŞÜK BİR SICAKLIKTA KIZARTILIR

İnternet’te birçok Belçika usulü patates kızartması tarifi var. Tariflerin çoğunu okudum inceledim, hepside bizim bildiğimiz klasik yöntem, dünyaca nam salmış lezzet abartılıyor mu diye düşündüm araştırmaya devam ettim. Temel tarif her zaman aynıdır. Don yağında iki kez kızartılır. İlk önce daha düşük bir sıcaklıkta kızartılır, soğumaya bırakılır. Daha sonra servis yapmaya başlamadan önce daha yüksek bir sıcaklıkta hızla kızartılır. Zamanlama ocağın ısısına göre değişebilir. Ayçiçek, mısır, fındık, hindistan cevizi yağı gibi yağlarda pişirilen patates kızartması “Belçika usulü” değildir.

Sığır donyağı çok fazla lezzet verir. Don yağını internetten sipariş edebilirsiniz.

LEZZET VEREN YAĞ

Neden Belçika usulü patates kızartması bu kadar lezzetli? Patates aynı patates, pişirmede neredeyse aynı iyide bu lezzetini nereden alıyor. Hemen söyleyeyim sığır don yağından alıyor. Nereden mi biliyorum? Sitemizde yayınlamak üzere tarif arayışına düşüyorum. Bu yüzden yurt dışından  birçok aşçı, şef ve blogerla yazışıyorum. Bunlardan bir tanesi bu sırrı söyledi. En kısa zamanda kesinlikle deneyeceğim. Kısacası Belçika usulü patates kızartması ‘na lezzet veren yağ,

DON YAĞI (İÇ YAĞ)

Eskilerde don yağı (İç Yağ) oldukça fazla kullanılıyordu. En sağlıklı ve ısıya en dayanıklı yağdır. Ama Yağ sektörü dünyada yayılmaya başlayınca Tereyağı gibi don yağı(İç Yağ)da nasibini aldı. Zararlı olduğu, kolesterol ve kalp hastalıklarına davetiye çıkardığı söylendi. Zamanla kullanımı azaldı hatta yok oldu.

DON YAĞININ FAYDALARI

Don yağının faydaları nelerdir? CLA doğal besinlerde nadiren bulunan bir asittir. Yağ yakma sürecinde dışarıdan takviye olarak alınır. Özellikle spor yapanlar CLA kullanırlar. Ayçekirdeğin’de vardır. Don yağında da CLA bulunur ve bağışıklık sistemini düzenlemeye de yardımcı olur.

Ayrıca Don yağında ki K2 vitamini kemik ve kalp sağlığını korumada etkisi vardır. K3 vitamini beyin fonksiyonlarını desteklediği de bilinir.

Omega 3 yağ asitleri, Araştırmalara göre omega 3 yağ asitleri bilişsel işlev, kalp sağlığı, alzheimer gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır.

TAZE ÇİM İLE BESLENEN HAYVANLAR

Taze çim ile beslenen hayvanların CLA oranı hazır yem veya samanla beslenene göre %400-500 oranında daha yüksektir.

DON YAĞI NASIL HAZIRLANIR

Kasaptan aldığınız yağın etrafındaki et ve kanı temizleyin. Isıya dayanıklı bir tencerenin içine süzgeç yerleştirin. Fırını 200 °C ayarlayın. Yağı fırına koyun, yavaş yavaş eriyecektir. Erime süreci biraz uzun sürebilir.

Yağ eridiğinde fırından alın. Süzgeci çıkarın kalan parçaları atın. Yağı tülbentle süzün ve cam kavanoza aktarın. Hazırladığınız don yağı 1 ay oda sıcaklığında birkaç ay boyunca buzdolabında saklayabilirsiniz. Derin dondurucuda 1 yıldan fazlada saklanabilir.

 

  1. Patatesleri soyun, yıkayın ve kurulayın.
  2. Yaklaşık 3 cm kalınlığında doğrayın.
  3. Fritözünüzdeki veya kızartma tavanızdaki yağı 285 dereceye kadar ısıtın.
  4. Fritözün aşırı kalabalıklaşmaması için gruplar halinde kızartın, patatesler delindiğinde yumuşak olana kadar pişirin, sakın tamamen kızartmayın. Yaklaşık 5 dakika kızartacaksınız.
  5. Patatesleri çıkarın, kağıt havluların üzerine süzün ve soğumaya bırakın. Yukarıdaki adımlar, servis öncesi saatlerde yapılabilir.
  6. Servis edeceğiniz vakte yakın fritözünüzdeki yağı 356 dereceye ısıtın. Güzelce kızarana kadar birkaç dakika boyunca kızartın. Kızarttığınız patatesleri tuzlayın, ketçap ve mayonezle servis edin.

10 comments

  1. Rıdvan said on Şubat 6, 2021 Yanıtla

    merhaba, sadece iç yağı mı kullanılıyor belçikada, yoksa karıştırılıyor mu bilginiz var mıdır? Bir de kuyruk yağı ile büyükbaş iç yağı arasında lezzet açısından fark olur mu zira belçikada büyükbaş kullanılıyor sanırım. teşekkürler.

    1. kerimkul said on Şubat 8, 2021 Yanıtla

      Merhabalar Rıdvan bey, bu soru genelde çok geliyor. Sizin vesilenizle konuya aydınlık getirmek isterim. Öncelikle Belçika usulü patates kızartması sadece don yağı ile yapılıyor, kuyruk yağı kullanılmıyor. Genelde kuyruk yağı ile don yağı (iç yağ) çok karıştırılıyor. Koyunun kuyruğundan elde edilen donyağına kuyruk yağı adı verilir. Bu tarifte bahsedilen yağ ise büyükbaş hayvanların iç yağlarından elde edilen yağdır.

  2. Kaan said on Şubat 6, 2021 Yanıtla

    Tarif için teşekkürler uzun süredir arıyordum bunu, kesinlikle bi youtube kanalı açmalısınız

    1. kerimkul said on Şubat 6, 2021 Yanıtla

      Çok teşekkür ederim Kaan Bey, Youtube kanalını çok yakında faaliyete geçireceğim çok az bir ekipman eksiğim kaldı inşallah yakın zamanda onu da halledeceğim.

  3. Selim said on Şubat 6, 2021 Yanıtla

    Ben de “Belçika patates kızartmalarının sırrı” diye bir video izlerken, orda bir yağ adı geçti Fransızca. Çevirdim sığır yağıymış, ve bu yazınıza ulaştım. Yumurta kırmaktan başka mutfakla işi olmayan ben, konuyla hiç bir alakam olmamasına rağmen, doğru bilgi her zaman değerlidir ve paylaşılması gerekir diye düşünüyorum. O yüzden yazınız için teşekkür ediyorum. Merak edenler için de video linkini ekliyorum.

    https://youtu.be/rMHAKJB0jcw

    1. kerimkul said on Şubat 6, 2021 Yanıtla

      Çok teşekkür ederim Selim bey, don yağıda denilir. Eskiden bolca vardı ve kimse tercih etmezdi şimdi arıyoruz ama bulamıyoruz daha doğrusu zor buluyoruz. Paylaşımınız için teşekkür ederim.

  4. Arzu said on Ekim 25, 2020 Yanıtla

    Don yağını biliyorum, çocukluğumda sık kullanılırdı, şimdilerde hiç kullanan hatta bilen dahi göremiyorum çevremde… Ama patates kızartmasında hiç denediklerini görmedim ailemin,.annemin. (Babam kenapçıydı da…) Bulup denemeye çalışıcam tarifinizi, teşekkürler… Bu arada diğer tariflerinizden de muhakkak deneyeceklerim var 😉 , teşekkürler.

    1. kerimkul said on Ekim 26, 2020 Yanıtla

      Arzu hanım güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Don yağı çok lezzetli ve sağlıklı bir yağ, günümüzde çok tercih edilmiyor ama son zamanlarda eskiye, organik olana bir dönüş var. Ama don yağını bulmak kolay değil, değere bindi 🙂 kasaplardan sipariş edilebiliyor sanırım.

  5. Ceyda said on Temmuz 1, 2020 Yanıtla

    Bu tarifi denediniz mi nasıl oldu bende çok merak ediyorum

    1. kerimkul said on Temmuz 2, 2020 Yanıtla

      Merhabalar Ceyda hanım, bu tarifi yurtdışındaki bloglarda çok okumuştum. Yorumları çok iyidi, özellikle turistler Belçika’nın patates kızartmalarından çok bahsediyorlardı. Birkaç bloger arkadaşımdan güzel bir tarif istedim. Çevirinisini yayınlamak için bu tarifi yazdım. Tarifi yapmayı çok istiyorum ben henüz yapmadım yapıcam. Don yağı eskisi gibi her kasapta bulunmuyor. Birkaç kez sordum bulamadım. Şöyle bir durumda var. Bu tarif Pinterest hesabımızdada yayında ve açık ara en çok görüntülenen ve tıklanan tariflerin başında geliyor. Geri dönüşleri oldukça olumlu.

Bir yanıt yazın

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*