ŞEKER YERİNE ALTERNATİF TATLANDIRICILAR

alternatif-tatlandiricilar

ŞEKER YERİNE ALTERNATİF TATLANDIRICILAR

Şeker yerine alternatif tatlandırıcılar, Son yıllarda oldukça gündemde olan ve sağlığa zararları tartışılan katkı maddelerine karşı oldukça bilgilendirici olduğuna inandığım bir çevirim tablosu yayınlayacağım. İşlenmiş şekerin zararlarını az çok hepimiz biliyorsunuzdur. Gerçi biliyor olsak ne kendimiz nede çocuklarımıza işlenmiş şekerden hiçbir ürünü yedirmezdik.

Şekerin kısa tarihçesi

Şekerin tarihi eski Roma’ya kadar dayansa da rafine, işlenmiş şekerler 19 yy. getirisidir. Özellikle 1960’lı yıllarda yürütülen lobi faaliyetleri sayesinde dünyaya Amerika’dan yayılmıştır. Şekerin zararlarını anlatan ve yasallaşmasını kabul etmeyen bazı araştırmacılar bir şekilde susturulmuştur.

O dönemlerde Federal bir konu olan şeker piyasaya çıktığında birçok çeşidi de ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte insan sağlığına da olumsuz etkileri olmuştur. Karaciğer yağlanması, Kötü kolesterol, obezite, damar sertleşmesi, yüksek tansiyon, kalp krizi, felç, Alzheimer ve insülin direnci gibi rahatsızlıklarda ciddi artışlar görülmüştür ve bu oran her geçen zamanda artış göstermektedir.

Şeker ortaya çıkmadan önce

Şeker dünyaya yayılmadan önce insanlar kek pasta gibi pişmiş ürünlerini bal ile tatlandırıyorlardı. Günümüzde ise Bal dışında alternatif ve doğal olan birkaç tatlandırıcı daha çıkmıştır. Bunları şeker yerine rahatlıkla kullanabiliriz. Bu ürünleri veya birkaçını kullanmaya karar verdiyseniz pişirme sırasında dikkat etmeniz gereken birkaç önemli husus var. Onlardan bahsetmeden önce bu doğal tatlandırıcıları kısaca tanıtmak istiyorum.

Bal

Bal

Bal üzerinde çok fazla durmayacağım. Tanımayan bilmeyen yoktur diye düşünüyorum. Sakınmanız gereken bal satın alırken organik olmasına dikkat edin. Bazı açıkgöz ve çabuk yoldan para kazanmak isteyen bal üreticileri, bal arılarını glikoz ile beslemektedir. Dolayısıyla yaptıkları balda organik bal olmamaktadır. Organik bal vücudumuzun ihtiyaç duyduğu birçok vitamin, mineral, enzim, aminoasiti barındırır. Arılar organik 1 gram bal yapabilmek için 4.000’den fazla çiçekten nektar toplar.

Sahtesini ayırmak

Üzülerek söylüyorum ki, işin içinde ve uzman olan kişiler bile bazen balın sahtesini ayırmakta zorlanıyorlar. En doğru yol laboratuvar tahlilleridir. Aklımdayken yazıyım, gerçek bal kristalleşebilir bu onu sahte olduğu anlamına gelmez. Sahte olduğunu en basit ılık su ile anlayabilirsiniz. 

Ilık Su

Bir kabın içerisine ılık su koyun ve baldan bir kaşık ekleyin. Eğer koyduğunuz bal olduğu gibi duruyorsa organiktir. Ama suda çözülüyorsa sahte baldır. Bir diğeri ise kavanozdan bir kaşık bal aldığınızda bir süre kesintisiz uzaması lazım uzamıyorsa bal sahtedir.

Agave Şurubu

Agave şurubu veya nektarı

Agave Şurubu veya nektarı Agave kaktüsünün içerisindeki sıvıdan doğal olarak elde edilir. Kana yavaş karıştığı için kan şekerinin yükselmesine neden olmaz. Bu yüzden diabet hastaları genelde Agave şurubunu tercih ederler. Bu tamamen yanlış bir harekettir.

Biz ise şeker yerine Agave şurubu kullanacağız. Kullanmadan önce dikkat edilmesi gereken hususlara da dikkat etmek gerekiyor.

Şeker hastaları dikkat

Agave şurubu sadece beyaz şekere karşı daha sağlıklı yani beyaz şekere karşı daha iyidir. Buda demek oluyor ki şeker hastaları kullanırken kesinlikle doktorunuza danışın, doğalda olsa içerisinde fruktoz barındırmaktadır hatta mısır şurubu gibi tehlikeli bir tatlandırıcıdan bile fazla fruktoz barındırır. İsminin başında doğal olması sağlıklı olduğu anlamına gelmiyor.

Stevia

Stevia

Yani şeker otu piyasadaki en zararsız tatlandırıcı. Japonya’da otuz yılı aşkın bir süredir kullanılıyor. 1 yaprak stevia otu 1 litre suyu rahatlıkla tatlandırmaktadır. Bitkinin öz suyu ile kan şekeri seviyesinde oluşan bozuklukları düzene sokabilirsiniz. Düzenli kullanımda şeker kullanımını azaltacağınızdan diş sağlığına da faydası vardır.

Kalorisi “0”

Kalorisi sıfırdır yani yoktur. Kilo verme dönemlerinizde size büyük kolaylıklar sağlar. Eğer sağlıklı kilo vermek istiyorsanız Stevia kullanmanızı tavsiye ederim. Ayrıca doğal bir tatlandırıcı olmasına rağmen içerisinde hiç şeker barındırmaz. Şeker hastaları rahatlıkla kullanabilirler.

Her üründe olduğu gibi Stevia otunun özellikle Amerika ve Japonya’da büyük bir pazarı var. Stevia ile yapılmış yoğurt, Kola, çikolata,sakız gibi ürünler yapılıyor. Amaç sağlığa yararlı olduğu yönünde algı oluşturmak. Bu tür ürünlerde kullanıldığında işlendiği için pek faydası olmayacak zarar verecektir.

Stevia tozu almadan önce içeriğini kontrol edin, ticari amaçlı içerisine pudra şekeri ekleyenler oluyor.

Maple Şurubu

Maple Şurubu

Maple şurubunu en çok kullandığımız yer sanırım pancake, Namı değer ismi Akağaç şurubu, Kanada’nın milli simgesi olan hatta bayrağında yaprağı bulunan maple ağacından yapılan bir şuruptur. Ülkemizde çok fazla bilinmiyor. Gurme marketlerde ve internetten satın almak mümkün,

 

Faydaları

Kalsiyum ve potasyum açısından oldukça zengin bir tatlandırıcı. Antioksidan özelliği sayesinde bağışıklığı güçlendiriyor. İltihaplı bölgelerin iyileşmesine katkıda bulunuyor. İşlenmiş şekerden daha lezzetli ve sağlıklı,

Bütün bunları saydıktan sonra bir sürü faydası var bunu kullanayım düşüncesine girmeyin. Sonuçta buda şeker fazla tüketiminde kalp ve şeker hastalarına zararı dokunacaktır.

 

PİŞİRME ÖNERİLERİ

Şeker yerine alternatif tatlandırıcılar kullanmaya karar verdiniz. Şimdi pişirme şekilleri hakkında bilgi vereceğim. Sonuçta alternatif kullandığınızın tatlandırıcıların hepsinin kıvamı, şeker oranı, sıvı oranı farklı. Bu yüzden ekleyip çıkaracağımız malzemelerimiz şunlardır;

  • Eğer alternatif olarak Bal kullanmaya karar verdiyseniz. Malzemelerden 2-4 yemek kaşığı kadar sıvı malzemeyi azaltacaksınız. Bir tutam kabartma tozu ekleyebilirsiniz. Fırın sıcaklığınızı ise tarifteki dereceden 25 °C düşürmeniz gerekiyor. Balın %20’si su olduğu için sıvı malzemelerden azaltmamız gerekiyor. Eğer 1/2 Su bardağından yani yarım bardaktan az şeker için bal kullanıyorsanız. Sıvıları azaltmanıza gerek yok.
  • Stevia kullanmaya karar verdiyseniz. Ekstra hacme ihtiyacımız var. Bunun için elma püresi, elma ezmesi veya yoğurt kullanabilirsiniz.
  • Agave Nektarı için, tarifteki sıvılardan 1/4 su bardağı azaltmak gerekiyor. Pişirme süresini biraz daha arttırmak gerekiyor. Tarifte yazan sürenin %6 daha fazlası, fırın ısısını 25 °C azaltın.
  • Maple şurubu için, sıvıları 3 yemek kaşığı azaltın, şurup başına 1/4 çay kaşığı kabartma tozu ekleyin ve fırın ısısını 25 °C azaltın.
  • Yukarıdaki tavsiyeler sizin tarifinizdeki malzemelere göre farklılık gösterecektir. Siz kendi tarifinize göre ayarlamanız gerekiyor.

Sizin için önerebileceğim güzel bir tarif var denemeye ne dersiniz? Tıklayın

 

Please wait...

3 comments

  1. Pelin Güven said on Nisan 7, 2022 Yanıtla

    Yazınızdan faydalandım.Emeğinize sağlık.Pekmez de eğer şekersiz elde edilmişse bu listeye bir alternatif olur.

  2. selma said on Temmuz 21, 2020 Yanıtla

    Nöbet yada nebat şekeri diye birşey de varmış. Onu da araştırırsanız faydalı olur diye düşünüyorum.

    1. kerimkul said on Temmuz 21, 2020 Yanıtla

      İlk defa duydum baktım internetten çok güzel bir ürüne benziyor. Notumu aldım konu hakkında sayenizde bir makale hazırlıcam. Çok teşekkür ederim Selma Hanım

Bir yanıt yazın

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*