MÜKEMMEL KEK PİŞİRMEK İÇİN

kek-pisirmenin-puf-noktalari

MÜKEMMEL KEK PİŞİRMEK İÇİN 

Mükemmel kek pişirmek için kullandığımız yumurtanın adedi çok önemlidir. Yapısı, kabarması, rengi, Emülsüyon durumu bütün bu durumları etkiler. Özellikle farklı büyüklüklerdeki kalıplarda kek pişirecekseniz kullanacağınız yumurtanın sayısı önemlidir.

Büyük bir kalıpta az yumurta kullanırsanız ya da küçük kalıpta fazla yumurta kullanırsanız başarılı sonuçlar elde edemezsiniz. O yüzden verilen tarifte size söylenen büyüklükte kalıp kullanmaya dikkat edin. 

Dışarıdan bakıldığında kek pişirmek çok kolay gibi gözükse de emek ve biraz da beceri ister. Kimi insanın eli yatkındır. Mutfağa girdiğinde mükemmel tarifler çıkarabilir. Kimi insanda çok çabalar, emek verir ama maalesef istediği sonuca ulaşamaz. Biraz daha tecrübe kazanması gerekecektir. 

Pişirdiğinizde aldığınız sonuca malzemeleri ekleyip çıkararak sonuca ulaşacaksınız. 

Mutfak tartısı çok önemli  

Eğer kek, pasta yapmayı çok seviyorsanız mutfağınızda muhakkak ölçü takımları ve mutfak tartısı olması gerekiyor. Pastacılık okullarına ve yurtdışındaki tariflere bakın hep gram, mililitre üzerinden verilmiştir. Su bardağı, Yemek kaşığı ölçü birimi olarak kullanılmaz. Bunlara eşdeğer ölçü kapları vardır. 

Mutfağınız sizin laboratuvarınız 

Bir tarifi alıyorsunuz aynısını yapıyorsunuz ama sonuç farklı oluyor. Neden mi, su bardağı, kahve fincanı ölçüsü olarak verildiği için. Muhtemelen tarifi veren kişinin su bardağının kapasitesi ile sizin kullandığınız aynı değildi ya da yemek kaşığı büyüklükleriniz farklıydı. 

Yurtdışında kullanılan ölçü birimi “Cup” tır. Yani Bardak ama bu ölçü birimi için ölçekler satılır ve onu kullanırlar. 1 Cup yazıyorsa su bardağı değil ölçek kullanırlar. Dolayısıyla her tarifi yapan kişi ölçek kullandığı için tariflerde sorun yaşamazlar. 

Bu sitedeki 1 su bardağı cinsinden verilen ölçüler 1 Cup ölçüye eşittir. 

Kek karışımını kuralına uygun yapıyor ama pişirme sırasında sorun yaşıyorsanız. Buradan fırınınızı anlama kılavuzu makalemizi okumanızı tavsiye ederim. Tıklayınız

Kek kabartmanın yollarını da buradaki makalemiz den okuyabilirsiniz. Tıklayınız

Harika Kek yapmak için tam olarak kaç yumurta gerekir 

Harika Kek yapmak için tam olarak kaç yumurta gerekir? En çok kullanılan klasik 23 cm’lik bir kalıpta tereyağı ile yapılan bir kek ile test edilmiştir. Çoğu tariflere baktığımızda en çok tercih edilen 4 yumurta ile yapılan tarifler, diğer tereyağlı kek tariflerine baktığımızda 2 ile 6 adet yumurta kullanılmış. Peki hangi yumurta sayısı gerçekten en iyisidir? 

Yumurtanın pastadaki rolü nedir? 

Öncelikle, yumurtanın pasta üzerinde oynadığı role bir göz atalım. Yumurtanın doğal karmaşıklığı pasta ve nihai ürünlerde çeşitli rollere bürünür. İşte yumurtanın bu ürünlerdeki başlıca görevleri. 

  • Yapı: Yumurtalar ana yapı sağlayıcılardır ve kek’e sertliği, hafiflik ve stabilite kazandırır. 
  • Havalandırma: Çırpılmış yumurtalar havayı kek hamurunda tutmaya yardımcı olur. Şeker ve yumurta ne kadar çok çırpılırsa o kadar çok havayı tutar ve daha çok kabarır. Ama sakın unu kattıktan sonra çok çırpmayın. Havayı tutmasından dolayı mayalanmaya da yardımcı olur. 
  • Emülsiyonlaştırma: Emülsüyonlaştırma iki sıvının birbiri içerisinde çözünmeyen iki sıvının karışımıdır. Bir sıvı diğerinin içerisinde dağılmış durumdadır. Yumurtalardaki emülsüyonlaştırıcılar, yağları ve sıvıları yumuşak bir hamur haline getirerek, yağlı görünmeyen nemli bir kek olmasını sağlar. 
  • Lezzet: Yumurta, kekin nihai lezzet profilinde önemli rol oynar. 
  • Renk: Yumurta sarısının altın tonu kek hamuruna yumuşak sarı rengini verir. 
  • Nem: Yumurtaların %75’i sıvıdır. Buda kek hamurunu oldukça inceltir. 
  • Yağ sağlama: Yumurta sarısı kekin nemliliğine ve hassasiyetine katkıda bulunabilecek iyi bir yağ kaynağıdır. 

Kek içindeki yumurtaların tüm etkilerini bilerek, bir tariften bir çift yumurta eklemenin veya çıkarmanın kekinizi nasıl etkileyeceğini belirlemek kolay gibi gözüküyor. Fakat hangi rollerin en önemli olduğunu ve yumurtaların eklenip çıkarıldığında diğer malzemelerle çapraz etkisine ne kadar tepki verdiğini söylemek zordur.  Neler olacağına dair gerçek bir fikir edinmek istiyorsak teoriden öteye pişirerek denemek gerekiyor. 

Yumurta dengesi bozulduğunda 

Bir kek tarifinde yumurta dengesini bozduğunuzda gerçekte neler olduğuna bir bakalım. Makaledeki resimde bulunan kekleri yurtdışında bir kek blogerından aldım. Bu testi yaparken 12,5 cm’lk kalıplar kullanmış, yumurta sayısına göre kekte görünüm, yoğunluk, dağılabilirlik ve renkleri karşılaştırmış. Her kalıpta 0, 1, 2, 3, 4 yumurta kullanmış ortalama olarak 0,3,6,9,12 yumurtalı kek tariflerine eşdeğer. Hamur karıştırıldıktan sonra farklar hemen belli oluyordu.. Yumurtasız olan karışımın kıvamı çok kalın ve rengi çok soluk iken 4 yumurtalı karışımın kıvamında daha altın renkte ve daha ince bir kıvamdaydı. 

Piştikten sonra 

Pişirildikten sonra yumurtasız kekin tadı ham un tadında ve fazlasıyla tatlıydı. Dört yumurtalı kek karışımı ise piştikten sonra pişmiş puding veya ekmek pudingi gibi tadı belirgin ve yumuşaktı. Diğer kalıplardaki keklerin tadının hoş olmadığını belirtiyor. 

Keklerin yapısı 

5 farklı kekin en önemli farkı yapılarında göstermiş. Yumurtasız kek kısa, yoğun ve pürüzsüz ve ço az yapısal bütünlüğü vardı. Kek kalıptan parçalanarak çıkmış. 

1 yumurtalı kekte ise yine oldukça yoğun ve kompakt ama kesildiğinde parçalanma olmamış tek parça halindeymiş. 

2 yumurtalı kekte daha fazla yapısal ve daha dayanıklı ama daha hafif bir yapı ortaya çıktı. 

3 yumurtalı kekte 2 yumurtalı kekten daha uzun  ve daha hafifti ama yumurta yapısı kullanım sınırlarına ulaşmış kek hafif süngerimsi bir doku almaya başlamış. 

4 yumurtalı kek daha kısa, yoğun ve kauçuksu bir yapı aldı.  Genoise Sünger kek ve Şifon kek yapanlar bu dokuyu bilirler. Genelde 6 yumurta kullanılır ama ona uygun kek kalıbında pişirildiğinde güzel sonuçlar alır. 

Genel olarak baktığımızda kek tariflerindeki yumurta sayısının değiştirilmesi kekin özelliklerini değiştirir. Çok az yumurta aşırı yoğun ve dağılan bir kek olacaktır. Çok fazla yumurta süngerimsi ve lastiksi arası bir karmaşa sizi bekleyecektir. Bir kekin dokusunu hafifletmek veya dağılmasın diye güçlendirmek istiyorsanız tarifinizi manipüle etmeniz gerekecek. Mükemmel kek bir kek yapmak için yaptığınız tarifte yumurta sayısını değiştirmeniz gerekecek. Yukardaki bilgilere dikkate alıp azaltıp veya arttırabilirsiniz. 

Please wait...
Categories: Genel bilgi Kek

No comments yet, be the first to leave one!

Bir yanıt yazın

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*